divendres, 4 de desembre del 2015

ELS ORÍGENS DEL CINEMA I ELS SEUS PROTAGONISTES

No és fàcil dir qui va estar l'inventor del setè art. Oficialment, es considera que el cinema va començar amb la primera projecció pública duta a terme a París el 28 de desembre de 1895 al local anomenat "Salon Indien". Els promotors de l'esdeveniment varen ser els germans Louis i Aguste Lumière, que havien patentat l'invent com a "cinematògraf", molt semblant a l'inscrit a l'oficina anys abans per Thomas Alva Edison. 


Tot i això, la història del cinema no està exenta de misteri des dels seus principis, ja que per a molts estudiosos, el veritable inventor del cinema no és altre que Louis Aimé Augustin Leprince.

Leprince va dedicar la seva vida a intentar registrar imatges per projectar-les en moviment, però un 16 de setembre de 1892 pujà al tren que unia Dijon i París i mai més ningú va saber res d'ell. La guerra de patents era un fet i les hipòtesis per explicar la seva desaparició són ben diverses: va ser víctima d'un assassinat per diners? El va matar un competidor que volia assegurar-se la primícia del cinema? 

Avui dia podem gaudir de la que es considera la primera pel·lícula de cinema de no més de tres segons rodada el 14 d'octubre de 1888,  una escena al jardí de Leprince, on veiem el seu fill , els seus sogres i  una amiga de la família.






Si voleu saber més sobre l'enigma de la desaparició de Leprince no deixeu de llegir el llibre L'enigma Leprince, on l'autora fa un recorregut per la vida i les investigacions de l'inventor al temps que proposa i analitza les diverses hipòtesis de la seva desaparició.


No obstant això, no podem llevar el mèrit als germans Lumière i a les primeres projeccions que ens mostren escenes quotidianes de llavors com La sortida d'obrers de la fàbrica, altres còmiques com El jardiner regat o fins i tot algunes que varen causar el pànic dels espectadors a París com L'arribada del tren a l'estació.








3 comentaris:

carolina ha dit...

abans no parlaben era mes com un chiste que tenies que entendre preque no parlaven

Anònim ha dit...

Hola ja baig posar un comentari, hem baren pareixer graciosos i el que penso es que tenia que ser molt complicat fer pelicules en aquells anys.

Judith ha dit...

jaja Molt bo el segon vídeo, i només amb aquests segons de vídeos que ens has posat es poden trobar moltes diferències de l'època d'abans a la d'ara, sobretot en el projecció del cinema, i com actuaven els actor i actrius abans i ara.