divendres, 16 d’octubre del 2015

LES DUES CARES DE TOTA INNOVACIÓ TECNOLÒGICA: EL RELLOTGE MECÀNIC


El rellotge mecànic fou en el seu moment una innovació tecnològica. Sembla que es va originar en els monestirs benedictins dels segles XII o XIII a fi de proporcionar una regularitat més o menys precisa a les monòtones activitats dels monestir. Una llegenda diu que fou inventat pel monjo Gilbert, del monestir de sant Pere de Rodes i futur papa Silvestre II, el segle X; però sembla que el seu rellotge mecànic no era de peses sinó d'aigua, i aquests ja eren coneguts pels romans i després pels àrabs. En tot cas, tenim registres ben clars de rellotges mecànics amb peses en el segle XIII, i cap el 1370 es construeix un rellotge mecànic per a la ciutat de París. Això vol dir que a finals del segle XIII el rellotge ja havia sortit dels monestirs.

El rellotge surt dels monestirs, i quina paradoxa! El rellotge, inventat per homes religiosos amb la finalitat de poder-se dedicar amb més rigor i puntualitat a Déu, esdevindrà -ben contradictòriament- la tecnologia més usada i eficaç entre els homes que volen dedicar-se a acumular diners: va esdevenir la màquina clau de la civilització industrial. També ha esdevingut una màquina clau del nostre món.



Què seria de les nostres vides sense el rellotge? Quasi ens ha canviat la pròpia natura. La natura només té dues hores: el dia i la nit. El rellotge de sol ens deixa tranquils durant la nit i quan està ennuvolat. Però el rellotge mecànic, els nostres rellotges de polsera, ens tenen encadenats o emmanillats. Un rellotge de polsera és mitja manilla. Ja no mengem quan tenim gana, sinó quan és hora! Ja no descansem quan estem cansats, sinó quan toca! Ja no acabem les classes quan s'acaba l'explicació del tema, sinó quan sona el timbre! Molts serien els canvis que es produirien en el nostre món si desapareixes el rellotge i amb ell la possibilitat de mesurar amb precisió el temps: el temps ja no seria or!






Ara reflexiona:

Per què diu que és una paradoxa el fet que els rellotges surten dels monestirs?
Explica el segon paràgraf.
Què vols dir que "els nostres rellotges de polsera, ens tenen encadenats o emmanillats"?



Edu3.cat

9 comentaris:

Lourdes ha dit...

Ja podeu deixar aquí els vostres comentaris. Mireu de fer també aportacions als companys.

Pilar ha dit...

Jo crec que diuen que els nostres rellotges de polsera ens tenen encadenats, perque el portam a la má i sempre estem pendents de l'hora.

Pilar ha dit...

Figura de pensament que consisteix en emplear expresions que aparentement donen contradiccions.

Merberling Nazaret Diaz Adon ha dit...

- Es diu que és una paradoxa el fet de que els rellotges hagin sortit dels monestirs perquè ningú s'esperava això, i va ser tota una sorpresa per les persones aquest fet.

- El segon paràgraf del texts diu que es una mica contradictori el fet del que el rellotge hi hagi sortit dels monestirs, però que els religiosos l'utilitzaven per tindre més controlada l'hora que li dedicaven a Déu. També diu que el rellotge es una de les tecnologies més eficaç i usada per l'home.

- Això, vol dir que estén encadenats als rellotges perquè les persones ara en l'actualitat sempre miren l'hora perquè coses que fer i sempre tenen pressa i això fa que les persones estén encadenats a ells ja que sempre tenen la necessitat d'estar mirant l'hora.

Unknown ha dit...

1. Ningú s'esperava que el rellotge s'anés a inventar per uns homes religiosos, en un monaster.

2. Els monastir neccesitaven un rellotge per poder dedicar amb mes rigor i puntualitat a Déu. Va ser la tecnología més usada i eficaç pels homes, es una máquina clau per al móvil.

3. Perquè sempre estem mirant l'hora i per això sempre ho portem encadenat al canell.

Unknown ha dit...

Soy Dani Molina

Emmanuell ha dit...

ha dit... (Te lo pongo en castellano, si no te gusta ya me dices mañana)

Creo que lo que quiere decir el segundo parágrafo es que es los relojes debían de salir de cualquier sitio menos de un monasterio, se suponía que debería de ser inventado por personas que se dediquen a la tecnología no a la religión.
Eso es todo de mi parte. Ah!lo otro lo he echo a la libreta, Buenas noches.

Unknown ha dit...

Dani Sebas :
Els nostres rellotges de pulsera ens tenen encadenats perque sempre estam al pendent de l'hora. ....... aixo de la paradoixa el tinc a la llibreta bona nit

Unknown ha dit...

Vol dir que estem encadenats a les hores i al temps. El temps crea la rutina, si visquesim sense temps viuriem menys agobiats perquè el esser humá odia la rutina.