dimecres, 14 d’octubre del 2015

ANEM UNA MICA ENRERE... LA CRISI DE L'ÀNTIC RÈGIM (ACTIVITAT VOLUNTÀRIA)

L' Antic Règim. La Il.lustració
 
Per què començar amb l'Antic Règim?
La finalitat d'iniciar amb l'estudi d'aquest tema és saber per què és un sistema en crisi, què s'havia de canviar i saber valorar la importància d'aqueixos canvis econòmics, polítics i socials originats per dos processos paral·lels, les revolucions industrials i les burgeses. Aqueixes revolucions significaren el desmantellament de l'Antic Règim, expressió amb la que els revolucionaris francesos denominaven l'etapa anterior a la revolució.
Històricament parlant, Antic Règim designa l'ordre econòmic, social i polític caracteritzat pel feudalisme, la societat estamental i l'absolutisme monàrquic. L' Antic Règim es correspon a l'època Moderna i abarca des del segle XVI fins el XVIII i principi del XIX en alguns països.



I quins eren els problemes de l'Antic Règim?  

"Les columnes sobre les que es recolza la monarquia són columnes buides (...). Front a una societat que es transforma, la monarquia de l'Antic Règim no és capaç de transformar-se amb ella. Això la condemna" 
                                                               George Pagés el 1928 


Aqueixes transformacions econòmiques i socials faran del segle XVIII un segle de transició. Analitzem el següent esquema i tractem de raonar per què és un sistema en crisi:

Font: professor Daniel Gómez



Per començar, treballem dos textos. Un ens proporciona informació del tipus de càstigs que existien (és una lectura esgarrifosa); l'altre ens explica què és el feudalisme. (nota: es poden editar en pantalla gran, guardar, imprimir...)



Text 1. Qüestions:
- Quina és la raó per la qual es castiga a Damiens?
- Amb quina finalitat es realitzaven públicament aquests càstigs?


Text 2. Qüestions:
- Extreu la idea principal de cada paràgraf per fer un breu resum

- Durant quines etapes històriques existeix el feudalisme?
- Quin és l'estament amb poder econòmic i social?
- A què estaven obligats els camperols?